Sat, comuna Ungureni, situat la 10,5 km vest, nord-vest de reşedinţa comunei, 500 m vest de satul Călugăreni, trei km nord-est de satul Dorobanţi, 500 m sud, sud-est de satul Podeni, pe dreapta Jijiei.
Satul Călugărenii Noi s-a înfiinţat după împroprietărirea din anii 1919-1922, când au primit aici loturi şi locuri pentru case în stăpânire locuitori din satul Călugăreni pe marginea de vest a moşiei cu acelaşi nume. Din anul 1925 s-au construit primele case: Constantin Mihai, Neculai Tureatcă, Ion Cristescu, Ion Hriţcu, Gh. Mihoreanu etc. şi s-au pus bazele noii aşezări care a luat numele de la satul din care veneau locuitorii, adăugând determinantul Noi.
Deşi despărţit de satul Călugăreni, noul sat înfiinţat din 1925, a fost perceput o perioadă ca o cotună (mahala) a vechiului sat, fiind menţionat oficial abia din 1956[1].
Satul Călugărenii Noi a rămas dependent material şi spiritual de vechiul sat Călugăreni. Nu a avut şi nu are biserică. Şcoala din satul Călugărenii Noi s-a înfiinţat din anul 1945 cu învăţătorul Dumitru Bostan şi a funcţionat în casele unor săteni: Neculai Roman, Neculai Tureatcă, Ioan Pavel. Local propriu pentru şcoală s-a construit în perioada 1950-1952, din chirpici de lut pe temelie de piatră.
Şcoala funcţionează de la înfiinţare numai cu clasele I-IV după care elevii îşi continuă pregătirea la şcoala cu clasele I-VIII din satul Călugăreni.
[1] Indicatorul alfabetic al localităţilor din Republica Populară Română, Bucureşti, 1956; ASBt., FPJBt., Dosar 8/1888, fila 121. Împărţirea administrativ-teritorială a Republicii Populare Române, Bucureşti, 1956, p. 194.